Belský pivovar BBC – Belá Beer Company

Belský  pivovar BBC  je súkromný pivovar stavebnej spoločnosti HASTRA s.r.o., ktorá je na trhu už viac ako 25 rokov.

Zlatý  mok, ako sa pivu hovorí pili už naši predkovia, a stále je zlatým mokom aj pre našu generáciu. Tak prečo ho nedopriať aj generácii po nás,  pivo ktoré sme pili za mladých čias, ktoré dokáže osviežiť, dodá silu a je zdraviu prospešné. Pivo, ktoré ponúkame, je nepasterizované, nefiltrované, dobré uležané a obsahuje potrebné vitamíny a iné zdraviu prospešné látky. Pivo také aké píjavali naši rodičia bez konzervačných látok, rôznych chemických urýchľovačov a ďalších moderných stabilizačných prvkov. Moderné veľké pivovary sú zamerané na kvantitu, dlhú  životnosť piva ale vytráca sa obsah prírodných zložiek a chuť piva stráca svoj prírodný charakter.

Pivo sa varilo na území Terchovskej doliny už v dávnej minulosti a to vo Varíne a v Terchovej. Chmeľ pre tieto pivovary sa pestoval na území našej obce v miestnej časti  Nižné a Vyšné Kamence. Táto časť Belej sa  podľa starých máp menovala Chmelince. Toto je prvá zmienka o počiatkoch pestovania chmeľu ako jednej zo základných surovín na výrobu piva v našej dedine.

Traktor slúžil ako univerzálny prostriedok pre prácu na poli, kde nahradzoval kone. Traktor sa stal znakom pokroku, uľahčenia práce ľudí pri zabezpečovaní  obživy. Je to stroj pre prácu v prírode, pomocník pri pestovaní jačmeňa ako prvej  a základnej suroviny pre výrobu piva. Jačmeň a ovos boli obilniny, ktoré sa pestovali v našej  obci ako aj na území Malej Fatry. Je predpoklad, že jačmeň vypestovaný v Belej slúžil aj pri výrobe piva v okolitých dedinách, kde mali pivovar.  Do erbu pivovaru majitelia zakomponovali traktor ZETOR 25 legenda. Je to preto, lebo prvým  súkromným majiteľom tohto typu traktora v obci Belá bol práve otec majiteľov pivovaru Ján Hanuliak. Erb pivovaru je takou spomienkou na otca, ktorý mal tento zlatý mok veľmi rád.

zetor

Druhým znakom nášho erbu je príroda. Tvorí dolnú časť nášho erbu zelenej farby a vytvára ju silueta belskej prírody. My chceme vrátiť pivu jeho prírodný charakter. Chmeľové šišky  sú ďalšou súčasťou nášho erbu.  Okrem chmeľu ako základnej  koreniny piva horkej chuti, budeme túto doplňať  ďalšími  prírodnými   plodmi, koreňmi  a liečivými rastlinami. Okrem klasických svetlý ležiak, tmavý ležiak pivo s vrchným kvasením máme pivo špeciál prírodné. Naše prírodné pivo  je charakterizované ako  tisíc odtieňov horkej chuti čo vyčarila príroda. Vrchná časť je zlatej farby a predstavuje farbu piva ale aj farbu jačmeňa, z ktorého sa pivo varí. Čo znamenajú písmena BBC. Je to Belá Beer Company. V preklade Belská pivná spoločnosť. Vznikla  v Bogote v Kolumbii keď tam bol jeden z majiteľov a  čapovali tam bogodské  pivo BBC čo si preložil ako Belá Beer Company. Tam vznikol názov  nášho piva aj pivovaru a myšlienka vybudovať pivovar v Belej.

Pivovar BBC (Belá Beer Company) sa nachádza na úpätí malej rokliny, ktorú miestni obyvatelia poznajú pod názvom Čertov jarek. Ešte donedávna starí ľudia z Belej strašili  malé deti, že z tejto rokliny vybehne čert a zoberie ich so sebou.

Prvé pivo sa navarilo 21.4.2016. Bol to svetlý ležiak plzenského typu zo sladovníckeho jačmeňa z firmy  Sessel z Trnavy, žateckého poloskorého červenáku z Hornej Stredy , kvasnice boli z pivovaru Bernard  z Humpolca a voda z Belskej doliny. Prvým sladkom je Jozef Rábik, bývajúci v Žiline. Za pivovarníka, čiže kuchára piva alebo sládka sa vyučil v českej Litomyšli. Prvé jeho skúsenosti boli s varením piva v Čechách. Neskôr svoj obzor a skúsenosti získaval s varením piva v Austrálii a Anglicku. Varí pivá rôznych typov a rád experimentuje. Ako každý  správny kuchár, hľadá recept pre najlepšie pivo.

A čo je vlastne pivo je? Je to vývar z jačmenného sladu, ochutený chmeľovým korením, do pitnej podoby upravený vhodným typom kvasníc. Tie dodávajú pivu silu a potrebné vitamíny, aby pivo bolo prospešné pre naše zdravie. Pritom varenie piva je umenie, treba vedieť, kedy a akú prísadu použiť, aký čas je potrebný pre jednotlivé cykly varenia, aby sa uvoľnili  potrebné enzýmy a pivo dostalo potrebnú chuť, bolo pitné ,chutilo a bolo  zdravé. Pri  varení pivných špeciálov pre zvýraznenia chuti a jedinečných receptúr sa okrem základných surovín ako koreniny budú  používať liečivé rastliny,  liečivé korene ako plody kríkov, ktoré rastú v oblasti Belej a Malej Fatry. Toto sú prvky ktoré podfarbia  chuť jedinečného prírodného piva vyrábaného v našom pivovare.

Prečo pivo uzdravuje? Majiteľ pivovaru mal pred 15 rokmi silné bolesti. Odviezli do nemocnice s podozrením na infarkt. Po vyšetrení sa zistilo , že príčinou bolesti bol obličkový záchvat. Vtedy mu ošetrujúci lekár povedal, buď mu predpíše lieky a tie bude  užívať do konca života, alebo vyskúšame liečbu plzenským pivom. Majiteľ odpovedal, ale ja chodím stále  autom. Lekár mu odpovedal cez deň Fatru, večer Plzeň. Na základe odporúčania lekára začal piť predpísané pivo. Doteraz sa mu obličkový záchvat nezopakoval. Toto je jasný príklad, liečivého účinku piva. Liečive účinky majú predovšetkým prírodné kvasnicové piva nefiltrované a nepasterizované. A naše pivá také sú. Filtráciou a pasterizáciou sa zabezpečuje dlhá životnosť piva ale súčasne sa odstraňujú vitamíny a iné prospešné látky, ktoré v nefiltrovaných pivách ostávajú zachované.  Nevýhodou nefiltrovaných pív je ale ich krátka životnosť, musia sa udržiavať v chlade. Pivo treba piť primerane, lebo ľudské telo potrebuje len určité množstvo vitamínov obsiahnutých v pive. To množstvo je 1 až 2 piva denne. Ďalšie pivá, v ľudovej reči povedané, sú pre opicu a môžu spôsobiť zdravotné problémy

Ing. Milan Hanuliak

Pre vstup na stránku musíte mať viac ako 18 rokov.

Prosím zadajte svoj dátum narodenia.

- -